Скандалът с къщите за гости, които се оказаха къщи за

...
 Скандалът с къщите за гости, които се оказаха къщи за
Коментари Харесай

Синът на Порожанов одитирал еврофондовете за къщи за гости, които баща му разпределял

 Скандалът с къщите за посетители, които се оказаха къщи за тъщи, свекъри, снахи и други родственици на овластени лица, се разраства. Оказва се, че Антоан Порожанов, наследник на някогашния началник на ДФЗ Румен Порожанов, който е разписвал за скандалните къщи, е измежду инспекторите на Фонд “Земеделие ”. Одитът на “Делойт ” е успокоил Брюксел, тъй като през 2015 година не са открити всеобщите нарушавания и злоупотреби, които в този момент тресат политическото статукво.Скандалът с къщите за посетители е продължение на #Апартаментгейт и стартира с разкритието на Биволъ за първокласна вила на зам.-министъра на икономикатаАлександър Манолев , издигната с европейски пари. Одобрението на дотацията е по времето на Румен Порожанов като началник на ДФЗ, а в това време Александър Манолев е бил зам.-министър на туризма. Той подаде оставка и беше упрекнат в закононарушения против финансовите ползи на Европейския съюз.
 

След като от Брюксел повдигнаха въпросително вежди, в България започнаха всеобщи инспекции на всички къщи за посетители, в които се включи Прокуратурата, ДФЗ, Министерство на вътрешните работи и Национална агенция за приходите. До момента инспекциите са довели единствено до още една оставка, тази на зам.-директорката на ДФЗ  Иванка Багдатова-Мизова.  Оказа се, че тя е била лице за контакт на къща за посетители издигната по европрограма от кмета на Юндола –  Мехмед Мустафа Местан .

 

Вчера Биволъ разгласява няколко скандални случая с къщи за посетители, които се водят на подставени лица на кметове от ГЕРБ, Движение за права и свободи, общинари и даже една къща на разположение, обвързвано с тежката проведена престъпност. До момента няма информация въпросните лица да са със снето доверие от партиите, които те съставляват. Няма информация и за възбудено наказателно гонене и срещу  Янаки Червеняков , някогашен шеф в ДФЗ, който оформил къщата за посетители на тъща си. Именно от този случай тръгна следствието на Биволъ за къщите за посетители през 2016 година, което прерастна в подробна база данни с всички къщи издигнати със дотации по ПРСР и техните притежатели. Тази инвестиция в публицистика на данните в този момент се отплаща с нови и нови скандални случаи.
  Татко разпределя – синчето одитира
 

През 2014 година България рискуваше да изгуби 1,65 милиарда евро по Програмата за развиване на селските региони (ПРСР) поради неналичието на Сертифициращ орган. Три публични поръчки по желание на инспектор, стартирани от някогашния аграрни министър Димитър Греков, бяха обявявани за незаконосъобразни. Тогавашният длъжностен министър на земеделието Васил Грудев организира процедурата по директно договаряне, в резултат на която за инспектор бе избран  “Делойт ”.

 

За одитирането на директните заплащания и ПРСР “Делойт ” получи от държавния бюджет над половин милион лв.. По същото време  Антоан Порожанов  е инспектор в същата компания, където е почнал работа през 2012 година, както твърди самият той на страницата си в обществената мрежа Linked In и в уеб страницата на компанията си Ей Ер Пи Мениджмънт.

 

Не е известно отчетът на “Делойт ”, показан на Европейската комисия през 2015 година да съдържа данни за солидни нарушавания в ПРСР. Това прикриване на безобразията с разпределянето на европейските пари във Фонд “Земеделие ” явно е било сполучливо и е успокоило Брюксел.

 

Впоследствие професионалната кариера на младия Порожанов се развива в региона на земеделието, посредством консултантски компании, които съветват бенефициенти от Фонд “Земеделие ”. Заради евентуалния спор на ползи в КПКОНПИ е подаден сигнал, научи Биволъ. Той завършва с мъдрото умозаключение, че Антоан Порожанов е наследник на татко си, само че няма нищо неправилно в това той да съветва и одитира стратегиите, които татко му ръководи, разпределяйки милиарди.

 

До момента някогашният началник на ДФЗ  Румен Порожанов , който е разписал и одобрил финансирането на множеството къщи за посетители за политически лица, не има намерение да подава оставка като Министър на земеделието. В своя отбрана той акцентира, че са осъществявани инспекции и писмено всичко е законно. Такива са и заключенията в благия доклад на “Делойт ”, където работи неговия наследник Антоан Порожанов.

 

Или както споделят всички политически лица, нагазили до гуша в грозния скандал с евтините жилища, недекларирани тераси и безплатните вили: “Всичко е тъкмо, всичко е законно, няма спор, няма корист ”.

 

И продължаваме към новия транш евросредства, които Порожанов-баща ще разпределя, а Порожанов-син още веднъж може да одитира. И за какво не? Момчето явно е умело по фамилна линия, а и към този момент е натрупало опит.

 

 Източник: bivol.bg
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР